L'Agrupació Astronòmica d'Eivissa prepara una jornada de portes obertes per a veure l'eclipsi parcial de sol
- Detalls


Serà en l'Observatori de Puig des Molins, aquest dissabte 29 de març, per a tots els interessats a observar aquest fenomen astronòmic.
Encara que aquest fenomen pot observar-se sense necessitat de cap instrument més complex que unes ulleres protectores homologades, el dissabte, la AAE, disposarà de dos telescopis amb filtres protectors per a albirar encara millor aquest esdeveniment natural.
Si bé l'eclipsi tindrà el seu punt màxim d'ocultació cap a les 10.58 hores, la cita és a les 10.30 hores i durarà fins a les 13.00 hores, encara que s'estima que el fenomen acabi a les 12.30 hores aproximadament.
Des de l'Agrupació recorden i adverteixen que és molt important no mirar mai el sol directament, ni tan sols tancant els ulls, tampoc amb ulleres de sol, càmeres, vídeos, prismàtics ni telescopis, tret que disposin dels filtres necessaris. En cas de necessitar ulleres homologades, amb les quals es pot observar de manera segura el sol, el mateix dissabte estaran a la disposició dels visitants en l'observatori de Puig donis Molins de manera gratuïta per a admirar el fenomen astronòmic.
Es tracta d'un eclipsi parcial, és a dir, només es veurà com la Lluna cobreix una part del sol, aproximadament un 10%. No obstant això, la AAE assegura que aquest fenomen és el primer d'una llarga i inusual sèrie d'eclipsis solars de gran interès que seran visibles des d'Eivissa i Formentera en els pròxims anys.
Eclipsi de 2026
L'agost de 2026 serà observable des d'Eivissa el primer eclipsi solar total des de 1905. Durant uns pocs minuts, es tornarà de nit en ple dia i es podran veure les estrelles. El mateix fenomen es repetirà en el 2027, mentre que en 2028 es podrà observar un increïble eclipsi anul·lar.