Una vintena d'associacions en contra de l'encariment del port de la Savina i de l'aparcament soterrani
- Detalls


Les entitats han acordat un document sobre el projecte del futur port de la Savina en què exigeixen espais per a entitats sense ànim de lucre, una limitació de les tarifes d’amarraments i locals, i rebutgen la construcció de fins a 250 places d’aparcament soterrat, entre altres qüestions.
Les entitats han pactat demanar més informació sobre el projecte. A més, els sotasignats -entre les quals hi ha, col·lectius d’artistes i artesans, agrupacions de vesins, associacions culturals i clubs esportius- sol·liciten una nova convocatòria “amb caràcter d’urgència del Consell d’Entitats” perquè es faci pública “la informació pendent” que han sol·licitat i que no s’oferí en la darrera sessió.
Així mateix, exigeixen que la nova trobada del Consell d’Entitats compti “amb la presència d’un representant de l’Autoritat Portuària que doni resposta a les nostres consideracions”.
L'escrit comença dient: “trobam molt poc adequada, per part de l’APB, la vinculació del projecte a l’interès general, sense haver tengut en consideració la veu del poble de Formentera i haver rebut el vot en contra del representant del Consell Insular de Formentera per a l’aprovació del plec de les bases del concurs”.
L'escrit consensuat afegeix que és “poc encertada la voluntat de construir entre 200 i 250 places d’aparcament soterrades”. En aquest sentit, les vint entitats es pregunten si aquests aparcaments són “necessaris”, ja que resulta “paradoxal” que hi hagi aquest projecte “tenint en compte la voluntat del poble de Formentera de controlar i reduir el trànsit rodat. A més, a la presentació es va vincular directament, com a justificació per a l’amortització de la inversió necessària, al termini de 25 anys de la concessió”.
Les entitats destaquen que “que aquests aparcaments hauran de ser de pagament, fet que no beneficiarà en res els vesins a Formentera, llevat que se’n prevegi la gratuïtat per als residents”.
Les entitats també diuen que no es pot “oblidar” l’impacte que suposaran les obres per “als vesins de Formentera, i més encara de la Savina”, per la qual cosa consideren “que s’han de trobar altres solucions menys agressives, que tenguin en consideració la protecció del territori, com ara potenciar el transport públic”.
En aquest sentit, també destaquen que l’obra dels aparcaments soterrats “tendrà una repercussió negativa directa en els nivells de preus dels amarraments i dels locals de lloguer”. En definitiva, les entitats entenen que “l’aparcament a La Savina en general i en el port en particular és necessari, però la construcció de nous aparcaments ha de ser compatible amb projectes ambiciosos com el formentera.eco. El nombre de places ha d’estar consensuat socialment perquè afecta el conjunt de l’illa de Formentera”.
El teixit associatiu participant del document també troba a faltar "el component social al port. Absolutament tot és dirigit cap a l’obtenció del rèdit econòmic, sense concessions. Entenem que el port de la Savina ha de ser un espai per fer vida comunitària, perquè grans i petits, visitants i residents, puguin passejar, fer esport, gaudir del paisatge del Parc Natural de ses Salines, però també aprendre i valorar la tradició marinera i pesquera tan íntimament lligada al port de la Savina".
El document continua dient que “a les bases presentades no figura cap indret per a entitats sense ànim de lucre i clubs locals, un espai que és un dret del nostre poble al nostre port. Aquest ha de comptar amb amarraments amb preus assequibles per als residents, amb una política d’accés en funció del nivell de renda i altres criteris de caràcter social com ara prioritzar el dret d’accés dels majors així com el de persones amb mobilitat reduïda. Ha de disposar d’espai reservat per a les activitats nàutiques que desenvolupen els clubs d’esports nàutics de Formentera”.
Pel que fa a la caducitat del nou Pla especial del port, les associacions apunten que “l’argument de l’equip de govern responsabilitzant l’APB com a autora d’una maniobra amb al·legacions d’última hora, no ens ha resultat convincent, ja que entenem que ha d’existir un termini establert per llei per poder contestar les al·legacions presentades”.
A més, manifesten que “resulta contradictori i inacceptable que es parli d’una concessió de 25 anys, que s’hagi deixat caducar el Pla especial del port, i que a la vegada l’equip de govern ens comuniqui que tenim poc temps per presentar les nostres reivindicacions i que la nostra veu sigui escoltada”. En el mateix punt, els sotasignants afirmen que tenen entès que en el Pla especial del port caducat “es va contemplar el reconeixement i rehabilitació d’elements patrimonials i històrics de Formentera” i que els “agradaria saber quines opcions existeixen per dur endavant aquestes iniciatives i fomentar que el port de Formentera no esdevengui exclusivament una font d’ingressos per a una o diverses empreses concessionàries”.
Pel que fa a les tarifes el document diu que “la realitat del port avui dia amb dos concessionaris és que els preus són excessius. Per tant, consideram que és bàsic que al plec del concurs s’estableixin uns límits per evitar que els preus, tant dels amarraments com dels locals, es disparin, sigui la concessió per a un o més concessionaris”.
Les associacions incideixen en el fet que “en les bases presentades per l’APB es feia menció repetida de com el projecte preveia la sostenibilitat ambiental i la maximització del valor del medi del port de la Savina, malgrat no detallar-ne cap aspecte”. En canvi, sí que consten “propostes com les d’incrementar els amarraments; gairebé doblar la quantitat d’embarcacions de la llista sisena de menys de 8 metres (de 33 a 65); incorporar per primera vegada amarraments de llista sisena per a embarcacions de més de 8 metres i la intenció d’assegurar “el màxim aprofitament de la làmina d'aigua”, consideram que són mesures que prioritzen el rèdit econòmic de l’espai del port per sobre de l’estabilitat ecosistèmica d’aquest i del Parc Natural de ses Salines”.
Les associacions qüestionen “si és adequat canviar la ubicació de l’arribada de les excursions [marítimes], en comptes de mantenir-la davant l’estació marítima, ja que consideram que el canvi proposat a l’antiga ubicació tornarà a generar punts conflictius i perillosos d’aglomeració de trànsit”.
Finalment, les vint associacions insten a l’equip de Govern insular a què faci “un canvi d’actitud” i “que no s’han de tornar a fer comentaris com el que va realitzar un dels consellers dins el marc del Consell d’Entitats respecte a la propietat del port. Malgrat que la titularitat del port sigui de l’APB, el Consell Insular de Formentera ha de defensar amb fermesa que no es poden prendre decisions relacionades amb el port de Formentera sense tenir en compte la veu del seu poble”.