Formentera compta amb 45 nous professionals de l'Astroturisme després del Curs de Monitors Starlight
- Detalls
Formentera s'ha convertit durant una setmana en el centre de formació per a futurs professionals de l'astroturisme durant el Curs de Monitors Astronòmics Starlight, organitzat per la Fundació Starlight, que ha conclòs amb la certificació de quaranta-cinc nous monitors.
La nostra illa, pràcticament no té contaminació lumínica i gaudeix de cels excepcionalment foscos, la qual cosa la converteix en un espai ideal per a l'ensenyament i la pràctica del turisme d'estrelles, un sector que busca un balanç entre el gaudi dels cels estrellats i la conservació ambiental.
Formentera: Destinació Turística Starlight
L'objectiu de capacitar en astroturisme a un grup de persones és el de posar en marxa a curt i mitjà termini activitats astroturístiques, principalment en la Destinació Turística Starlight de Formentera, una certificació que va obtenir l'illa el maig de 2023.
El curs de Monitors Astronòmics Starlight a Formentera ha estat organitzat per l'àrea de Turisme del Consell Insular de Formentera i finançat amb fons europeus Next Generation.
D'aquesta formació especialitzada s'han pogut beneficiar perfils molt variats: tècnics d'organismes públics, professionals del turisme, periodistes, professors i monitors de naturalesa, entre altres.
El curs
El curs s'ha desenvolupat en dos mòduls repartits entre el 26 i el 27 d'octubre i l'1, 2 i 3 de novembre. Durant aquests dies, els participants han rebut una formació exhaustiva que combina teoria i pràctica. En l'àmbit teòric, les classes s'han impartit en el Centre d'Esports Nàutics de la Sabina. Els alumnes han après sobre astronomia bàsica, tècniques d'observació, i la importància de preservar els cels foscos, mentre que l'apartat pràctic incloïa la manipulació de telescopis i binoculars, així com l'ús de mapes estel·lars. Aquestes activitats serveixen per a fomentar una comprensió integral del cel i una sèrie d'habilitats necessàries per a guiar al públic en experiències d'astroturisme responsables i enriquidores.
Els assistents també han abordat el disseny d'experiències interpretatives i la gestió de grups de visitants en entorns nocturns, subratllant la importància de la seguretat i del respecte per la naturalesa. Les activitats incloïen simulacions de sessions d'observació i xerrades a l'aire lliure, on els participants han practicat com interpretar les constel·lacions i compartir mites i històries vinculades amb el cosmos, una faceta del curs que buscava desenvolupar en els monitors la capacitat de connectar emocionalment al públic amb el cel estrellat.
L'impacte del curs no sols es reflecteix en la capacitació d'aquests nous monitors, sinó també en el posicionament de Formentera com un destí d'astroturisme. En un moment en què creix l'interès pel turisme sostenible i les experiències que connecten al visitant amb el medi ambient, aquest curs representa un impuls significatiu per a l'illa. Els nous monitors Starlight, ara capacitats en astroturisme, contribuiran a la difusió de la ciència i l'astronomia, fomentant pràctiques responsables d'observació que inspirin respecte i cura pels cels foscos.
La Fundació Starlight, en el seu compromís de promoure la protecció dels cels nocturns, continua formant a professionals que no sols guiaran als turistes, sinó que també conscienciaran sobre la importància dels cels estrellats com a patrimoni natural i cultural.