{Play}

La canyella prové de l'escorça de l'arbre canelo. És una espècia molt utilitzada en forma de pols o palito per a preparar menjars, ja que li dona un toc melós.
Aquestes són algunes de les propietats de la canyella:
- Acció antioxidant: combaten els possibles efectes nocius dels radicals lliures.

- Aportació vitamínica: especialment vitamina K (beneficis en prevenció contra malalties)
- Els minerals que la componen són destacables: Calci, Ferro, Potassi, Fòsfor, Sodi, Zinc, Manganès i Seleni.
- Protecció i alleujament de malestars estomacals
- Activitat antimicrobiana: ajuda a combatre infeccions.
- Expectorant: contribueix a l'expulsió de secrecions bronquials acumulades.
- Tractament contra la diabetis.


Un superaliment
Podem gaudir del sabor de la canyella, meravellosa espècia plena de dolçor i de caràcter, en guisats, plats de carn, salses, bescuits, galetes, empolvorada sobre arròs amb llet, gelats, iogurts, pancakes ... o prendre-la de forma més lleugera, com en tes i infusions.

La canyella és l'ingredient estrella d'una gran varietat de begudes: infusió de canyella, lliure de teïna (per exemple amb una base de Rooibos ), te negre amb canyella, tes Chai i Chai Latte, etc.

La canyella, autèntic superaliment pel seu alt contingut en nutrients, té a més un contingut en calories pràcticament nul: una culleradeta de canyella conté 6 calories, per la qual cosa un polsim de l'espècia resulta insignificant.
Què ens aporta la canyella?

 Imatge: La flor del Canelo

Una gran concentració de nutrients

Molt rica en antioxidants, minerals (magnesi, ferro, calci, seleni) i vitamines C i B1, la canyella protegeix l'organisme i contribueix al seu correcte funcionament.

Antibacteriana, la canyella estimula el sistema immunitari, enforteix les defenses i permet lluitar contra malalties virals com ara refredats o grip.

- Efecte anticansament.

Gràcies a la seva riquesa en vitamines i minerals, ens aporta energia i vitalitat. Així mateix, estimula les funcions cerebrals (atenció, concentració i memòria visual), tal com s'ha observat en diversos estudis.

- Entre les propietats de la canyella destaca el seu alt contingut en antioxidants, essencials per a lluitar contra l'acció dels radicals lliures i retardar l'envelliment cel·lular de tots els nostres òrgans, incloent-hi la pell, l'òrgan més gran que tenim.

Els antioxidants prevenen les malalties degeneratives, protegeixen el sistema cardiovascular, i contribueixen a mantenir l'aspecte jove de la pell.

- Diversos estudis també han demostrat l'efecte regulador de la canyella sobre el nivell de sucre en la sang, a causa de la seva riquesa en antioxidants, per la qual cosa se sol recomanar a les persones diabètiques.

- Així mateix, la canyella amb les seves propietats antioxidants ajuda a controlar els nivells de LDL (colesterol dolent) i els triglicèrids, i a reduir la pressió arterial, la qual cosa permet prevenir les malalties cardiovasculars, la hipertensió (en aquest cas, no la combinarem amb te negre, sinó que privilegiarem les infusions) i la hipercolesterolèmia.

- La canyella és bona per a la circulació sanguínia, a causa d'un dels seus components, la cumarina, anticoagulant.

Per aquesta raó, es recomana a les persones sota tractament anticoagulant consultar amb el seu metge abans de consumir canyella.

- Alleujament dels símptomes del refredat: la canyella per les seves propietats expectorants redueix la congestió nasal i ajuda a alliberar les vies respiratòries.

Així mateix, en augmentar la sudoració, i permet baixar la febre (acció antipirètica)

- Finalment, la canyella millora els processos digestius. És carminativa, per la qual cosa intervé en la reducció de la fermentació dels aliments durant la digestió, i ens ajudarà si la nostra preocupació és com llevar els gasos ràpidament.