Els joves de les Balears, dormen menys i pitjor que a la resta de comunitats
- Detalls
Les illes Balears és una de les comunitats autònomes en la que els joves dormen menys de set hores i a més són els que menys temps tenen per dormir, ja que treballen de nit o amb torns partits. Aquests joves tenen les pitjors condicions per a descansar bé i alguns reconeixen haver tingut accidents de trànsit relacionats amb la falta de son.
Són dades de la Fundació MAPFRE, la Sociedad Española de Neurología (SEN) i la Sociedad Española del Sueño (SES), recollides en l'estudi Com dormen els joves? Hàbits i prevalença de trastorns de la son a Espanya, amb el que han analitzat els hàbits de son de persones entre 18 i 34 anys.
En l'àmbit nacional, l'informe destaca que el 83% dels joves d'entre 18 i 34 anys utilitza dispositius electrònics amb pantalla al llit abans de dormir, amb una mitjana de 48,6 minuts, tot i que el 33,5% afirma que n'utilitza més d'una hora i el 83,5% presenta algun símptoma d'insomni nocturn, que podria estar influït per l'ús de llum artificial abans de dormir, ja que això altera la qualitat del son.
L'estudi posa també de manifest que, encara que els joves consideren que dormir és tan important com cuidar l'alimentació o practicar exercici físic, només un 24% reconeix dormir bé i prou, ja que el 61% resta hores de somni per a oci per falta de temps durant el dia, per la qual cosa el 33% afirma que dorm menys de set hores.
En la meitat dels casos indiquen que triguen més d'una hora a adormir-se, però destaquen que hi ha gairebé una hora de diferència entre l'hora a la qual es fiquen al llit i la que consideren que realment estan llestos per a dormir (sense cap altre quefer), usant gairebé una hora les pantalles en el llit.
Per a mitigar l'impacte nocturn dels dispositius electrònics, un 59% assegura que adopta mesures com «activar la funció filtre de llum» o utilitzar dispositius de «tinta digital». Canàries, Andalusia, Múrcia i La Rioja són les regions en les quals els joves dediquen més temps a l'ús de pantalles abans de dormir.
Entre els problemes de somni més freqüents destaca que un 46% dels joves té dificultat per a agafar el son, un 47% es desperta més primerenc del desitjat, un 36% es desperta a la nit i té problemes per a tornar a agafar el son, i únicament el 16,5% afirma dormir bé.
La majoria dels joves no refereixen despertessis nocturns (61%), mentre que el 39% sí que indica despertessis freqüents (més les dones i el tram de 30 a 34 anys). Un 27% admet distreure's amb pantalles de dispositius en els despertessis (més els homes i els joves de 18 a 23 anys).
Els joves se solen ficar al llit entre les 22.00 i les 00.00 hores els dies vespra de laborable i entre les 23.00 i les 2.00 hores els dies vespra de festiu. Els homes i la franja de 18 a 29 anys són els que es fiquen al llit més tard i les dones i els joves de 30-34 anys són els que s'aixequen més aviat. Dormen una mitjana de 7,6 hores al dia (7,2 hores la vespra de laborable i 8,8 hores la vespra de festiu).
Habitualment no dormen migdiada, però si ho fan (30%), sol ser més en dies lliures. En la meitat la durada és de 15-45 minuts, i en el 44%, més de 45 minuts, amb una mitjana de 50 minuts de durada.
D'altra banda, la meitat mostra dificultats per a aixecar-se als matins, requerint l'ús d'alarma o d'algú que els desperti en un 77% dels casos. Afirmen tenir l'oportunitat i temps suficients per a dormir en la majoria dels casos. Els enquestats de la franja de 24 a 34 anys són els que més admeten no tenir-los.
Per comunitats autònomes, els enquestats de Castella i Lleó i País Basc són els qui més tard se'n van al llit quan l'endemà tenen una ocupació. Mentre que els participants de Cantàbria, Balears i Andalusia són els que més tard ho fan quan l'endemà tenen lliure.
Així, La Rioja, Balears, Comunitat Valenciana, Astúries, Castella-la Manxa i Canàries són les comunitats autònomes on més tendència hi ha a dormir menys del temps recomanat.
Problemes de Salut Mental
L'informe analitza també l'estat de salut mental dels joves i la seva relació amb la falta de descans i, en aquest sentit, indica que un de cada tres (29,3%) afirma tenir un problema de salut mental diagnosticat. Així, el 19% atribueix els problemes d'insomni a trastorns de salut mental.
L'ansietat i la depressió són les malalties més comunes en aquest grup d'edat, amb un 21% i 11% respectivament. Entre les emocions més freqüents, un 69% admet haver estat «estressat o nerviós» sovint en l'últim mes, així com «desanimat» (58%).
Les principals causes a les quals atribueixen els símptomes d'insomni són problemes de salut mental (19%), trastorns del son diagnosticats (13%), efectes secundaris d'un medicament (9%), malalties mèdiques (9%), i consum d'alcohol (6%) i d'alguna altra droga (6%).
En aquest context, del 83,5% dels joves que reconeix tenir símptomes relacionats amb l'insomni, únicament el 12,8% compliria criteris clínics de trastorn d'insomni crònic (TIC); el 6,8% seria compatible la síndrome de retard de fase (SFR), caracteritzat per una demora en el somni/vigília respecte al cicle dia/nit; així com la síndrome de somni insuficient (SSI), els símptomes del qual sofreix el 3,8% dels joves i que es defineix com el somni més curt del recomanable per a l'edat.
Els principals símptomes diürns a conseqüència de dormir malament o menys del necessari a la nit són: cansament o fatiga (54%), mal de cap (40%), mal humor o irritabilitat (34%), problemes d'atenció, concentració o memòria (30%), somnolència diürna (29%), falta de motivació o iniciativa (29%), preocupació o insatisfacció amb el somni (26%), dificultats de rendiment acadèmic o laboral (21,5%), complicacions en la conducta, com a hiperactivitat o impulsivitat (12%).
El 62% dels joves utilitza estimulants per a agafar el son
L'enquesta destaca un elevat consum de substàncies estimulants en els joves, ja que el 62% afirma consumir cafè, el 35% té, el 46% refrescos de cola amb cafeïna i el 25% begudes energètiques amb cafeïna.
L'alcohol és la substància depressora més consumida entre els enquestats, referint un 39% d'ells un consum d'almenys una vegada al mes i, en un 10% dels casos s'admet que la raó de consumir alcohol a la nit és per a agafar el son.
D'altra banda, el cànnabis és consumit per un 8% dels joves i, d'aquests, el 63% refereix que el consumeixen a la nit com a ajuda a dormir, ascendint al 73% en la franja de major edat (30-34 anys).
Així mateix, un 1% dels joves afirma consumir remeis sense recepta (melatonina, preparats d'herbes, cannabidiol, doxilamina) com a ajuda per a dormir, habitualment de manera ocasional (3% cada dia o gairebé cada dia, 4% 1-3 vegades per setmana, 8% 1-3 vegades al mes). No hi ha diferències en el seu consum entre sexes i es consumeix més en la franja més jove, de 18-23 anys (19%).
Els fàrmacs hipnòtics per a dormir amb recepta són consumits per un 9% dels joves, habitualment de manera setmanal.
PÒDCAST: "Dormir bé ens fa feliços"
Et convidem a escoltar aquesta entrevista que vam mantenir amb el Dr. Mourad Akaârir sobre la importància de la qualitat de la son.