Els beneficis de la sobrassada segons un estudi científic
- Detalls
L'embotit per excel·lència de Formentera i les Illes Balears és la deliciosa sobrassada. Producte cru i curat elaborat amb carn de porc, pebre i pebre roig amb una textura untuosa i en alguns casos un poc picant.
La sobrassada arriba al voltant del segle XVI d'una recepta italiana per a conservar la carn de porc després de la matança. Al segle XVIII s'incorpora el pebre roig, el que li dona el seu característic color vermell i intensitat de sabor.
La carn ben picada, algunes vegades de porc negre es barreja amb el pebre roig i s'emboteix en el budell. Un cop feta la sobrassada comença el procés de curació.
Un grup d'investigadors espanyols, que s'han unit per a publicar en la revista Foods el seu estudi sobre les excel·lències nutricionals de la sobrassada.
Micronutrients essencials, vitamines A, E, B3, B6, B12, i minerals
A pesar que la sobrassada és un producte amb un alt contingut de greixos, en ser elaborada exclusivament amb carn de porc d'elevada qualitat, presenta un perfil gras molt interessant des del punt de vista nutricional.
La Sobrassada compta amb un elevat contingut d'àcids grassos insaturats, especialment l'àcid oleic, "més beneficiosos que els saturats per a la salut cardiovascular", segons aquest estudi. Tant aquest àcid oleic com el linoleic, també present en el producte, sobresurten per les seves propietats antiinflamatòries i antioxidants.
A més dels greixos, la sobrassada és rica en micronutrients essencials, mostrant una concentració significativa de vitamines A, E, B3, B6, B12, i minerals com el fòsfor i el seleni, components són essencials per al bon funcionament de l'organisme. La presència d'aquests nutrients, sumat al perfil de greixos saludables, reforça, segons l'estudi, la idea que la Sobrassada podria ser considerada com una opció beneficiosa dins d'una dieta equilibrada.
Com asseguren, la sobrassada destaca "no sols com un aliment tradicional, sinó també com una font potencial de nutrients essencials per a la salut humana", entre els aliments "que poden contribuir positivament a una dieta equilibrada i a la salut en general, segons el que s'estableix per les normatives europees".