La construcció del nou centre de Salut de Formentera començarà aquest any 2024

La consellera balear de Salut, Manuela García ha manifestat en declaracions a Formentera Ràdio que el nou centre de Salut de Formentera es començarà a construir aquest mateix any: "S'ubicarà en un solar al costat de l'hospital, de manera que quedarà integrat en la zona sociosanitària, també amb el 061, el centre de dia i la residència en un mateix indret".
En aquest sentit, García va destacar que elnou equipament 061 està a punt d'entrar en funcionament i durant tot l'any, una vella reivindicació de la nostra illa i també va posar en relleu la posada en marxa de la nova àrea de radiologia.
Aposta per la telemedicina
La consellera aposta per la telemedicina "molt útil en un cas com el de Formentera, la qual cosa ens permet comptar amb la cooperació de l'hospital de Son Espases, com ja s'està fent en processos en què el temps de resposta és vital com el codi Ictus per exemple".
García celebra també les noves incorporacions d'oncòlegs a Can Misses que ha passat en pocs mesos d'1 a 4 facultatius i continuarà tenint a un cinquè procedent de Mallorca. Aquest creixement "fa més fàcil el desplaçament d'aquests especialistes a Formentera per a fer seguiment dels casos de càncer".
Virus respiratoris
Preguntada per si l'àrea de Salut d'Eivissa i Formentera està preparada per afrontar el creixement dels casos de contagi de grip i Covid, la consellera ha explicat que "a les Balears els pics de contagis arribaran més tard del que ho estan fent a la península i ja tenim preparats plans de contingència per a una major pressió assistencial que, d'altra banda, està sent l'habitual per aquest període de l'any".
La consellera també ha manifestat a la nostra emissora que l'ambient de treball que ha trobat entre els professionals de Formentera és molt agradable i amb personal "molt implicat".

PÒDCAST. Rentada de mans higiènica? Imprescindible!

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera va preparar una setmana passada carregada d'activitats per a conscienciar de la higiene de mans com és la mesura més senzilla, eficaç i eficient d'evitar la propagació d'infeccions.

El dia 5 de maig es va celebrar el Dia Mundial de la Higiene de Mans i des de la Unitat de Millora Contínua i Seguretat del Pacient i la Unitat de Control d'Infeccions d'ASEF se'n van organitzar activitats conjuntes per a realitzar durant la setmana del 6 al 12 de maig dirigides a tots els professionals i usuaris de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

La setmana començà amb una Mesa informativa a Hospital Ca Misses, el dilluns 6 de maig, en la qual, a més d'informar i conscienciar a usuaris i professionals, es varen repartir díptics informatius dissenyats específicament per a recordar la importància de la higiene de mans. A Formentera Ràdio, hem parlat d'aquestes activitats i de com poder dur una bona higiene de mans.

Per això vàrem convidar al "Desperta Formentera" a la infermera Càtia Serra Sala, infermera de la Unitat de Control d'Infeccions perquè ens expliques coses sobre aquest costum de netejar-nos les mans i que hem oblidat després de la pandèmia.

 

Les maduixes són beneficioses per al cor tal com, curiosament, tenen la seva forma i color

Cada vegada que ens mengem una maduixa, no ens estem menjant un fruit, sinó centenars, tants com granets podem veure a la superfície. El que ens cruspim és en realitat un eixamplament de la base de la flor sobre la qual trobem els fruits diminuts. Les maduixes, a més de ser una de les fruites preferides per tothom, són un aliment amb propietats remarcables. Descobrim-les.

Les propietats nutricionals de les maduixes
Les maduixes
 destaquen per la seva acció antioxidant, ja que contenen vitamina C, carotenoides i antocians, específics de les fruites vermelles i amb un poder antioxidant molt elevat que supera cinquanta vegades la vitamina E i unes vint vegades la vitamina C.

Els antioxidants serveixen per bloquejar l'efecte nociu dels denominats radicals lliures, que es produeixen amb l'oxigen de la respiració i altres factors que descrivim a continuació. La respiració és imprescindible per a la vida, però dona lloc a aquests radicals lliures, que poden tenir efectes negatius per a la salut, ja que alteren l'ADN (la informació genètica), les proteïnes o els greixos oxidant-los.

Al nostre organisme hi tenim cèl·lules que contínuament s'estan renovant (com la pell, els intestins, etc.) i d'altres que no (les cèl·lules del fetge...). Amb els anys, l'envelliment es mostra per efecte d'aquests radicals lliures, que augmenten el risc d'alteracions genètiques en el primer tipus de cèl·lules i afavoreixen el desenvolupament del càncer, o bé redueixen la funcionalitat del segon tipus de cèl·lules, les que no renovem.

Hi ha determinats factors que augmenten la producció de radicals lliures, com l'exercici físic intens, la contaminació ambiental, el tabaquisme, les infeccions, les situacions d'estrès, les dietes riques en greixos saturats i la sobreexposició a les radiacions solars.

Per aquesta raó, és importantíssim que la dieta diària incorpori aliments amb efecte antioxidant, com són els productes vegetals frescos, i si són antioxidants tan potents com els antocians de les maduixes –o d'altres fruites com les mores, la poma o el raïm, encara millor.


Els 4 principals beneficis per a la salut de les maduixes
Les maduixes
 tenen diversos efectes sobre l'organisme:

1. Milloren la circulació sanguínia

En les maduixes, la vitamina C es troba acompanyada de bioflavonoides, que tenen un efecte positiu en la circulació sanguínia, i proporcionen força i elasticitat als vasos sanguinis. Aquesta vitamina també afavoreix l'absorció del ferro dels aliments.

A més, també són molt recomanables per a persones amb hipertensió arterial, ja que tenen molt de potassi i poc sodi, i per a totes les que han de seguir una dieta controlada en aquest últim mineral.

2. Milloren la pell i les articulacions

La mateixa vitamina C també és fonamental per sintetitzar correctament col·lagen, proteïna que proporciona elasticitat a la pell i que nodreix les articulacions.

3. Redueixen i poden bloquejar la modificació del colesterol dolent

El doctor Vidal-Jover ja ens va assenyalar les maduixes com a aliment que ajuda a reduir el colesterol, però, a més, se sap que els antioxidants com els que contenen poden bloquejar els radicals lliures que modifiquen el colesterol dolent (LDL-c), que desenvolupa un paper fonamental tant en l'origen com en el desenvolupament de l'arterioesclerosi, que és l'engruiximent i enduriment de les cobertes internes dels vasos sanguinis, per culpa d'un dipòsit de material greixós i cèl·lules que impedeix o dificulta el pas de la sang.

4. Poden ser afrodisíaques

D'acord amb el que ens comentava la Maria Pilar Ibern, tots els productes que tonifiquin l'energia del ronyó –que és el dipòsit de la nostra part més sexual– ens ajudaran a generar calor, que, en conseqüència, ens despertarà els òrgans sexuals i farà que tinguem més energia vital: els homes tindran més potència, i les dones, més libido.

Convé tenir present que les persones amb reaccions al·lèrgiques a l'Aspirina podria ser que també en tinguessin a les maduixes, ja que contenen àcid acetilsalicílic.

Les maduixes segons la medicina tradicional xinesa
Segons la medicina tradicional xinesa, són fruites de naturalesa tèrmica refrescant, beneficioses perquè tonifiquen el sistema digestiu –la melsa i el pàncrees– i milloren la gana. Per això, aquesta medicina les prescriu abans dels àpats per tractar la digestió deficient, que sovint va acompanyada de dolor i inflamacions abdominals.

S'utilitzen també per lubrificar els pulmons en cas de tos seca i per generar fluids; en especial ajuden a orinar. Reparen els teixits arterials i connectius, i enforteixen les dents i les genives. Una cura per eliminar la tosca i per prevenir la càries és tallar una maduixa per la meitat i fregar-se les dents i genives, esperar uns 45 minuts i després glopejar aigua calenta. Això és perquè les maduixes contenen xilitol de manera natural, un endolcidor no cariogènic.

Les maduixes són una de les primeres fruites de la primavera, són molt indicades per fer una cura depurativa al principi d'aquesta estació.

Les maduixes a la cuina
Les dues regles d'or a l'hora de treballar amb les maduixes són no manipular-les en excés ni tampoc exposar-les a la calor. A més, si no volem que perdin el suc, cal rentar-les a l'últim moment i després tallar-los la cueta. Si, en canvi, volem que deixin anar el suc, les podem rentar, tallar i posar-les a macerar amb sucre panela (recomanem el de comerç just).

Per conservar-les, el millor és posar-les en un lloc fresc, fosc i ventilat, tan separades entre si com sigui possible, en una plata, per exemple. Si les volem guardar a la nevera, cal tapar-les amb film de plàstic, però sense que les toqui; de fet les tapem perquè l'olor tan intensa que desprenen no l'absorbeixin altres aliments.

Cultiu ecològic, proper i de temporada

Hem trobat moltes raons que sostenen la lògica d'aquest tipus de consum, la principal és que, com que es tracta d'una fruita que no es pela, encara que la rentem no en podrem eliminar els tòxics que hi hagin posat.

Propietats i beneficis de prendre canyella

La canyella prové de l'escorça de l'arbre canelo. És una espècia molt utilitzada en forma de pols o palito per a preparar menjars, ja que li dona un toc melós.
Aquestes són algunes de les propietats de la canyella:
- Acció antioxidant: combaten els possibles efectes nocius dels radicals lliures.

- Aportació vitamínica: especialment vitamina K (beneficis en prevenció contra malalties)
- Els minerals que la componen són destacables: Calci, Ferro, Potassi, Fòsfor, Sodi, Zinc, Manganès i Seleni.
- Protecció i alleujament de malestars estomacals
- Activitat antimicrobiana: ajuda a combatre infeccions.
- Expectorant: contribueix a l'expulsió de secrecions bronquials acumulades.
- Tractament contra la diabetis.


Un superaliment
Podem gaudir del sabor de la canyella, meravellosa espècia plena de dolçor i de caràcter, en guisats, plats de carn, salses, bescuits, galetes, empolvorada sobre arròs amb llet, gelats, iogurts, pancakes ... o prendre-la de forma més lleugera, com en tes i infusions.

La canyella és l'ingredient estrella d'una gran varietat de begudes: infusió de canyella, lliure de teïna (per exemple amb una base de Rooibos ), te negre amb canyella, tes Chai i Chai Latte, etc.

La canyella, autèntic superaliment pel seu alt contingut en nutrients, té a més un contingut en calories pràcticament nul: una culleradeta de canyella conté 6 calories, per la qual cosa un polsim de l'espècia resulta insignificant.
Què ens aporta la canyella?

 Imatge: La flor del Canelo

Una gran concentració de nutrients

Molt rica en antioxidants, minerals (magnesi, ferro, calci, seleni) i vitamines C i B1, la canyella protegeix l'organisme i contribueix al seu correcte funcionament.

Antibacteriana, la canyella estimula el sistema immunitari, enforteix les defenses i permet lluitar contra malalties virals com ara refredats o grip.

- Efecte anticansament.

Gràcies a la seva riquesa en vitamines i minerals, ens aporta energia i vitalitat. Així mateix, estimula les funcions cerebrals (atenció, concentració i memòria visual), tal com s'ha observat en diversos estudis.

- Entre les propietats de la canyella destaca el seu alt contingut en antioxidants, essencials per a lluitar contra l'acció dels radicals lliures i retardar l'envelliment cel·lular de tots els nostres òrgans, incloent-hi la pell, l'òrgan més gran que tenim.

Els antioxidants prevenen les malalties degeneratives, protegeixen el sistema cardiovascular, i contribueixen a mantenir l'aspecte jove de la pell.

- Diversos estudis també han demostrat l'efecte regulador de la canyella sobre el nivell de sucre en la sang, a causa de la seva riquesa en antioxidants, per la qual cosa se sol recomanar a les persones diabètiques.

- Així mateix, la canyella amb les seves propietats antioxidants ajuda a controlar els nivells de LDL (colesterol dolent) i els triglicèrids, i a reduir la pressió arterial, la qual cosa permet prevenir les malalties cardiovasculars, la hipertensió (en aquest cas, no la combinarem amb te negre, sinó que privilegiarem les infusions) i la hipercolesterolèmia.

- La canyella és bona per a la circulació sanguínia, a causa d'un dels seus components, la cumarina, anticoagulant.

Per aquesta raó, es recomana a les persones sota tractament anticoagulant consultar amb el seu metge abans de consumir canyella.

- Alleujament dels símptomes del refredat: la canyella per les seves propietats expectorants redueix la congestió nasal i ajuda a alliberar les vies respiratòries.

Així mateix, en augmentar la sudoració, i permet baixar la febre (acció antipirètica)

- Finalment, la canyella millora els processos digestius. És carminativa, per la qual cosa intervé en la reducció de la fermentació dels aliments durant la digestió, i ens ajudarà si la nostra preocupació és com llevar els gasos ràpidament.

El ginseng, el superaliment per a combatre l'astènia primaveral

En un moment en què la salut i el benestar físic són prioritat, el ginseng emergeix novament com un aliat essencial per a la recuperació muscular, segons un estudi liderat per investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Encara que el ginseng va tenir el seu apogeu en els anys noranta com superaliment, la seva popularitat ha disminuït amb el temps. No obstant això, un recent estudi publicat en Nutrients revela que aquest antic remei pot exercir un paper crucial en la reducció de la fatiga i la recuperació muscular després de l'exercici.
Els investigadors han revisat més de 700 articles científics, per a concloure que el ginseng, gràcies a les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries, pot atenuar els marcadors biològics responsables del mal i la inflamació muscular induïts per l'exercici. Això inclou la creatina-*cinasa (CK) i la interleucina 6 (IL-6).

A més, el ginseng ajuda a retardar l'acumulació de lactat en la sang, la qual cosa pot provocar fatiga muscular i eventualment lesions.

Borja Muñoz, preparador físic i un dels autors de l'estudi, destaca en Men's Health la importància del ginseng com a complement nutricional per a esportistes i persones que realitzen exercici regularment. Encara que assenyala que el consum regular de ginseng no té perjudicis en persones sanes, recomana el seu ús com a part d'una dieta equilibrada.

L'estudi ressalta el potencial del ginseng per a accelerar el procés de recuperació muscular i minimitzar el risc de lesions, contribuint així a millorar el rendiment físic i la salut en general.

Pàgina 1 de 3